Red Squirrel Description, Habitat, Image, Diet, and Interesting Facts

It prefers areas with older trees that provide both food and hiding places. The Eurasian red squirrel shows remarkable adaptability and inhabits both dense forests and urban green spaces like parks and gardens. In the UK and other European countries, specific conservation programs have been implemented to protect and restore red squirrel populations. To evade predators, Eurasian Red Squirrels rely on their acute senses, swift movements, and the ability to quickly ascend trees and navigate the canopy. Their agile and arboreal lifestyle provides some defense against these predators, but young and inexperienced squirrels are particularly vulnerable.

English Premier League Prediction Template in Excel and Google Sheets (Free Download)

Often forgetting where they’ve buried their treasures, they inadvertently facilitate the growth of new trees. In Northumberland grey sightings were 25% higher than reds, and in Cumbria they were 17.3% higher. Red squirrels occupy boreal, coniferous woods in northern Europe and Siberia, preferring Scots pine, Norway spruce and Siberian pine. The long tail helps the squirrel to balance and steer when jumping from tree to tree and running along branches and may keep the animal warm during sleep. V. meridionalis of South Italy, was elevated to species status as the Calabrian black squirrel in 2017. A Pareto chart is like a histogram, but instead of showing the bins in order of size, they are arranged from the most frequent to the least frequent.

By: Ian from World Deer

Whether you spot them leaping between branches or burying acorns, these squirrels are a delightful reminder of nature’s intricate tapestry. Human activities, including urban development, logging, and the introduction of non-native species, have significantly affected the habitats of the Eurasian Red Squirrel. Interestingly, these squirrels are also known to be territorial, especially during the mating season, and will defend their space from intruders. They are particularly fond of hazel, oak, and pine trees, creating nests in the crooks of branches or tree hollows.

Finding Red Squirrels in the Wild

Survival is positively related to the availability of autumn-winter tree seeds; on average, 75–85% of juveniles die during their first winter, and mortality is approximately 50% for winters following the first. Red squirrels that survive their first winter have a life expectancy of 3 years. Excess food is put into caches called "middens", either buried or in nooks or holes in trees, and eaten when food is scarce. The red squirrel is found in both coniferous forest and temperate broadleaf woodlands. In Great Britain, Ireland and in Italy, red squirrel populations have decreased in recent years.